«Μας κλέβουν τα δικαιώματα, να παλέψουμε για το μέλλον» Συμπληρώνονται σχεδόν 2 χρόνια από την ψήφιση του πρώτου μνημονίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από τη Eurostat, οι μισοί νέοι (κάτω των 25 ετών) είναι άνεργοι (50,4%) ενώ …

Walton Pantland

«Μας κλέβουν τα δικαιώματα, να παλέψουμε για το μέλλον»

Συμπληρώνονται σχεδόν 2 χρόνια από την ψήφιση του πρώτου μνημονίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από τη Eurostat, οι μισοί νέοι (κάτω των 25 ετών) είναι άνεργοι (50,4%) ενώ ο συνολικός δείκτης ανεργίας φθάνει το 21%. Ξέρουμε -όπως σε κάθε επίσημη στατιστική καταγραφή- ότι στην πραγματικότητα τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα. Και όλα αυτά τα μέτρα παίρνονται-υποτίθεται- για να φτάσουμε το 2020 το χρέος να βρίσκεται στο 120%, όσο δηλαδή ήταν πριν την εισαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ!

Η ψήφιση και εφαρμογή των μνημονίων έφερε την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας για κάθε εργαζόμενο και κάθε εργαζόμενη. Αφού ουσιαστικά καταργήθηκε ο θεσμός της συλλογικής διαπραγμάτευσης, τους τελευταίους μήνες η πλειονότητα των προσλήψεων γίνεται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ενώ πολύ γρήγορα όλες οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατρέπονται σε συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας. Αλλά ακόμα και αυτή η κατάσταση δεν αποτελεί τη χειρότερη, καθώς οι ανασφάλιστοι απασχολούμενοι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία φθάνουν το 33,3%!

Σήμερα στην Ελλάδα η πλειονότητα των εργαζομένων και των ανέργων καλούνται να ζήσουν με 480 (νέος καθαρός κατώτατος μισθός) και 360(επίδομα ανεργίας) ευρώ αντίστοιχα, τη στιγμή που το κόστος διαβίωσης στη χώρα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Για τους νέους κάτω των 25 ετών ο νέος καθαρός κατώτατος μισθός πέφτει στα 426 ευρώ!

Αξίζει να αναφερθεί ότι την ώρα που ο κόσμος της εργασίας βυθίζεται στην εξαθλίωση, η φορολόγηση των επιχειρήσεων πέφτει στο 20%, στις τράπεζες έχουν δοθεί ήδη 160 δις. ευρώ, αυξάνεται το ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης και συντελείται νέα επίθεση στα εισοδήματα των εργαζομένων μέσω του φορολογικού συστήματος το οποίο γίνεται ολοένα και πιο άδικο με την κατάργηση και των τελευταίων φοροελαφρύνσεων (κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά ) ενώ υπάρχουν σημαντικοί επιχειρηματικοί κλάδοι όπως ο τουρισμός που βλέπουν τα κέρδη τους να ανεβαίνουν.

Απέναντι σε όλα αυτά ο κόσμος της εργασίας μπορεί να δώσει την απάντησή του μόνο μέσα από τους συλλογικούς αγώνες για την ανατροπή τους. Ως Δίκτυo Επισφαλώς Εργαζομένων-Ανέργων επιδιώκουμε να μην είναι κανείς εργαζόμενος ή άνεργος μόνος του απέναντι στη μνημονιακή λιτότητα και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Προκρίνει τη συλλογική δράση και την αυτοοργάνωση και επιδιώκει την ανάπτυξη ενός κινήματος επισφαλώς εργαζόμενων-ανέργων στη βάση των κοινών αναγκών. Σε αυτό το πλαίσιο, αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας, συμμετέχουμε και στηρίζουμε πρωτοβουλίες και εγχειρήματα έμπρακτης αλληλεγγύης.

Διεκδικούμε αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν χρήση αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες με αξιοπρεπείς όρους.

Καμιά θυσία για την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους!

Να κάνουμε την κρίση, τη δική μας ευκαιρία ανατροπής!


This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial License.
Author avatar

Walton Pantland

South African trade unionist living in Glasgow. Loves whisky, wine, running and the great outdoors. Walton did an MA in Industrial Relations at Ruskin, Oxford, and is interested in how trade unions use new technology to organise.

Read All Articles